Monestir del corpus Christi
Conegut com el convent, aquest edifici històric ha format part de Llutxent durant molt de temps.

                                                         

Seguint la costa i deixant arrere l'ermita de la Verge de la Consolació, s'arriba al Monestir del Corpus Christi o "el convent" com se li anomena al poble.

 

Enclavat en el Mont Sant, denominat així pel Miracle dels Corporals que hi tingué lloc, segons narren diverses fonts històriques, al 1239 durant la Reconquesta. Gaudí de gran trascendència al convertir-se en un punt de referència religiós. Actualment també és punt de referència paisatgístic i natural per la gran pinada que l'envolta i pel garrofer centenari que té davant.El convent fou propietat dels dominics i amb la desamortització de Mendizábal passà a mans privades. Ara és propietat de la Diputació de València. Construït al 1422 quan Olf de Pròxita dóna a la comunitat de religiosos l'església, els terrenys per construir-lo i la dotació per al seu manteniment al lloc on ocorregué el Miracle dels Corporals. Gaudí de gran popularitat en convertir-se en Universitat amb capacitat per a la formació de religiosos en Arts i Teologia allà per l'any 1475. En els dos segles posteriors, el monestir arriba al seu esplendor, convertint-se en seminari per als frares missioners a Amèrica. El monestir és un complex conjunt d'edificacions resultants de les ampliacions exigides pel desenvolupament de la vida conventual i cultural del mateix i responen als estils imperants en l'època de la seua construcció.Durant la Guerra de Successió, un incendi ho destrueix quasi tot. La major part del que ara contemplem correspon a la reconstrucció que es va fer al segle XVIII. El claustre quadrat data del segle XVIII amb cinc arcs de mig punt recolzats en pilastres. Obrin a una galeria amb volta enervada i que en la part superior està tancada. En la part occidental s'obri la sala capitular.

                                                           

Annexos a aquest bloc estan les diverses dependències dedicades a l'allotjament dels novicis, sepultures, graners, quadres, celler, patis, etc.

 

El segle XIX fou desastrós per al monestir per la desamortització de Mendizábal i el saqueig dels francesos i finalment es transformà en masia. Després de molts anys d'abandó, ara torna a viure un període d'esplendor ajudat per la Diputació, Ajuntament i altres organismes que intenten convertir-lo en un centre cultural de renom internacional.

 

 

HORARI PER A VISITAR EL MONESTIR:

 

- De dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00 h.( es recomana telefonar abans)

 

Si voleu veure'l de més aprop, ací teniu el tracking sobre com arribar:

 

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10625585