Actuacions post incendi
La ràpida reacció de les administracions ens ha embolcallat en un seguit de reunions, negociacions i acords que s’estan desenvolupant tan seguidament que tal vegada la ciutadania necessita una mena de crònica informativa actualitzada. Des dels interessos del poble llutxentí anem a intentar realitzar-la amb la màxima claredat possible.
17/09/2018

La ràpida reacció de les administracions ens ha embolcallat en un seguit de reunions, negociacions i acords que s’estan desenvolupant tan seguidament que tal vegada la ciutadania necessita una mena de crònica informativa actualitzada. Des dels interessos del poble llutxentí anem a intentar realitzar-la amb la màxima claredat possible.

 • Dilluns 26 d’agost a Gandia se celebra la Comissió Interdepartamental on estàvem els alcaldes i alcaldesses de le poblacions afectades i les direccions generals dels departaments de la Generalitat afectats per l’Incendi. Allí es constitueix l’Oficina Única Postemergència on es canalitzaran les peticions del ajuntaments. En eixa reunió Quatretonda, Pinet i Llutxent demanem que es contemplen ajudes econòmiques específiques per a l’espai agroforestal. Petició innovadora que ens van reconéixer.
 • En un altra de les peticions dels ajuntaments aconseguim el compromís del SERVEF i de TRAGSA de contractar preferentment a persones de les localitats afectades per l’incendi. Amb certes prioritats per a Llutxent.
 • El govern central pressuposta 750.000 euros per fer front a les emergències necessàries.
 • Com que a Llutxent no ha sigut necessari realitzar despeses d’emergència urgents no podem optar a les ajudes de protecció civil.
 • A la Confederació Hidrogràfica del Xúquer se li aconseguix comprometre 650.000 euros per netejar uns quants barrancs. Al nostre terme actuaran al barranc del Rafal, al de la Gota i al de Balaguer ( al costat de la lloma les sendes, paral·lel a la pista forestal que puja al Surar).
 • La Generalitat compromet 600.000 euros per actuar d’urgència i evitar erosió, fent margenades de pedra i de troncs cremats, triturant fusta i evitant plagues. En eixes brigades treballaran persones de Llutxent.
 • El 4 de setembre se celebra un Plenari extraordinari en la Generalitat per acordar ajudes a les localitats i particulars damnificats. En eixe acord s’estipula que tenim 45 dies per presentar un informe dels danys, tan a nivell particular com a nivell local. Infraestructures, cultius, material agrícola... que no cobrisca les assegurances. S’hauran de notificar a l’ajuntament. Abans dels 45 dies un tècnic de l’administració supervisarà les peticions i farà l’informe. Acabat el termini l’Administració valorarà els danys i ens atorgarà una quantitat que repartirem des de l’ajuntament a les persones afectades.La corporació local també demanarà ajudes per restaurar la normalitat en les zones cremades.
 • La Generalitat del seu fons de contingència ( una partida de diners que creà per a urgències) assignarà una quantitat per atendre les peticions cursades des de l’ajuntament.
 • Dijous 13 de setembre es reunix la Mesa de Concertació Postincendi a Llutxent. En ella informen els tècnics i escolten les propostes de les agrupacions locals. Era el moment de presentar i lliurar el projecte Fènix a la Conselleria. Com havíem dit abans la Conselleria preveu habilitar un partida innovadora que eixirà del fons de contingència per a l’àrea agroforestal. La forma de presentar i recollir les propostes de Llutxent i Pinet fou el projecte Fènix que va agradar i molt a la Conselleria. En aquestes reunions futures de la Mesa seguirem consensuant actuacions per regenerar El Surar des del projecte Fènix.
 • La propera setmana començaran a treballar 10 persones del poble en una brigada nomenada EMERGE en tasques forestals.
 • En uns dies entraran unes 15 persones del poble més a treballar per a TRAGSA en la zona cremada.